داکترمبارک شاه مالستانی درگذشت

                                                
گلچین روزگار عجب با سلیقه است -- می چیند آن گلی که به گلشن نمونه است
     داکتر مبارک شاه وخدماتش برای مردم مالستان:
نویسنده: رمضانعلی رضایی
داکترمبارک شاه دریک خانواده ای متوسط درقریه بغرا(مالستان) زمان چشم به جهان گشود که جهل ونادانی توأم با فقر فرهنگی درسرتاسر هزاره جات وبخصوص مالستان سایه افگنده بود. مبارک در دوران کودکی مثل بقیه کودکان منطقه با بازی های بچه گانه مشغول بود تا زمانیکه پدرش اورا به مکتب خانه فرستاد مدتی درمکتب خانگی نزد ملای قریه در مسجد مشغول فراگیری سواد آموزی بود. سپس درمکتب دولتی داخله گرفت وبا تمام مشکلات که وجود داشت تا صنف 8 را در آنجا تحصیل نمود. در آنزمان شرایط فراگیری علم ودانش درمکاتب دولتی بسیار دشوار بود زیرا کسانیکه بچه هایش به مکتب دولتی می رفتند کوشیش می نمودند که از هرراه ممکن باید بچه های شان را از مکتب خارج سازند زیرا درس خواندن درمکتب های دولتی مارک کلان را باید توسط مردم درمنطقه با خود همراه می داشت، بخاطریکه درآن شرایط یک جامعه کاملآ سنتی و درگیرو جهل وبی سوادی ودیکته شده از ناحیه ای قدرت حاکم ونظام سلطنتی بود ، که مردم مارا همیشه در یک چاردیواری بسته نگه داشته تا اینکه توان تصمیم گیری وقدرت فکری وتدبیر علمی را نداشته باشند وبرای همیش ازهرگونه ارتباط با دنیایی بیرونی بدور بمانند ویک جامعه کاملآ محروم و مطیع برای خود محفوظ بدارند. ازقدیم گفته اند که پایه های ظلم همیشه متزلزل است که الحق چنین است.
بالاخره تحولات عظیم درافغانستان پدید آمد وکودتای 7 ثور 1357 بوقوع پیوست و هجوم ارتش سرخ شوروی سابق به افغانستان آغاز شد وانقلاب ودیگرگونی ایجاد گردید وپدیده ای سفر به کشورهای دیگر بوجود آمد خواسته یا نخواسته مردم بالاخره رو به مهاجرت آوردن و به گوشه کنار این کره ی خاکی به سفر پرداختند. لذا داکتر مبارکشاه نیزاز این فرصت استفا ده کرده و به پاکستان مهاجرت کرد مدت در کویته پاکستان بود وبعد در شهر پیشاور رفت وبه ادامه ی تحصیل پرداخت که این فرصت را موسسه های خارجی برای مهاجرین افغانستانی بوجود آورده بودند. از آنجا بود که جذ ب موسسه لیپکو گردید پس از یک دوره کورس 6 ماهه در پیشاور عازم کراچی گردید ودوره ای تکمیلی رشته ی معالجوی دو مرض ساری (توبرکلوز و لیپروسی) را درکراچی با موفقیت به پایان رساند.

در اوایل دهه 60 هجری شمسی دستاورد زحمات اش را به زادگاهش (بغرا) منتقل کرد که عبارت از یک کلینیک مجهز با لابراتوار و دوا خانه با داروهای بسیارمفید مطابق با نیازجامعه دراختیار مردم مالستان قرارداد وکاملآ معاینه وداروی مجانی در خدمت مردم مالستان ومراجعین که از ولسوالیهای همسایه مالستان می آمدند ارا یه می کرد. این خدمات در شرایط بود که مبطلایان به امراض (توبرکلوز و لیپروسی) مورد بی مهری و بد رفتاری مردم مالستان واقع میشد. بطور مثال کسانیکه به این امراض مبتلا بود از آغیلی و دیگر کارهایی مشترک مانع میشدند و از جامعه ترد میکردند. حتی دربعضی موارد مبتلایان به امراض مربوطه در کوه زندگی میکردند واجازه نداشتن تا با مردم نشست وبرخواست نمایند. داکتر مبارکشاه همینکه اطلاع میافت که کسی به چنین امراض مبتلا است خود شخصآ به دیدارافراد می شتافت ومریض ها را به کلینیک آورده و بستری مینمود. آنهایی که نیاز به بسترشدن در کلینیک نداشت در منزل خودشان تحت معالجه قرار میداد و درهرهفته ازمریضان بازدید مینمود. اغراق نگفته م که اگر بگویم فعالیت ایشان گر نبود مردم مالستان و ارزگان و ناهور را امراض (توبرکلوز و لیپروسی) تباه میکرد.

فعالیت داکتر مبارک شاه خود یک نماینده گی تمام عیار برای داکتران متخصص خارجی گردید که زحمات و تلاش بی وقفه داکترمبارک شاه را نمی توان نادیده گرفت. زیرا داکتران خارجی که در کلینیک بغرا می آمدند به رشته های ذیل تخصص داشتند ( 1 دستگاه گوارشی 2 قلب وعروق 3 چشمی4 مفصل و استخوان 5 داخلی عمومی 6 گوش و گلو و بینی 7 توبرکلوز ولیپروسی) درسال یک تا سه بارداکتران خارجی به مدت یک ماه در کلینیک بغرا اقامت داشتند وبه مراجعین که از گوشه وکنارمالستان وولسوالی های همجوار می آمدند رسیدگی می کرد که حتا بهتر از امروز خدمات پزشکی درمالستان صورت می گرفت. درضمن تعداد ازجوانان مالستان که درکنارش کار میکردند به کراچی پاکستان برای آموزش کورسهای لابراتواری وفارمیسی فرستاده شد تا اینکه نیاز کلینیک ومرد م توسط جوانان خودش کاملآ برطرف گردد که در نتیجه همین طور هم شد. یکی دیگر از کارهای ماندگار ومفیدش ساختن پل دهن بغرا بود که یکی از نیازهای جدی مردم محل به شمارمیرفت ومشکلات بسیار کلان چندین قریه را حل نمود. داکتر مبارک شاه در این اواخر ازموسسه لیپکو جدا شده وخدمات صحی خود را در منزل شخصی خود ارایه میکرد و بطور بیست چهارساعته دراختیار مردم شریف مالستان بود.

بالاخره داکتر مبارک شاه به تاریخ 13/4/2012 درشفاخانه دولتی در کابل به علت مرض سیاه زردی درگذشت مرگ داکتر مبارکشاه یک ضایعه بسیارکلان برای مردم مالستان و بخصوص بغرا می باشد روحش شاد ویادش گرامی باد.